Terminal tečnog naftnog gasa

Otvoren najsavremeniji terminal tečnog naftnog gasa u Srbiji. Greenfield investicijom od 5 miliona evra, Srbija dobila regionalni terminal, a Smederevo 100 novih radnih mesta.

Smederevo, 26. novembar 2014. godine - Slovenačka kompanija Petrol realizovala je u Smederevu Greenfield projekat vredan 5 miliona evra, koji omogućava skladištenje 3000 kubnih metara tečnog naftnog gasa i predstavlja najsavremenije tehnološko postrojenje ove vrste u Republici Srbiji.

Ključna prednost novog terminala je njegov geografski položaj, tako da je snabdevanje tečnim naftnim gasom omogućeno vodnim, železničkim i drumskim transportom ili kombinacijom svih tipova transporta prilikom prijema ili ekspedicije proizvoda.

„Izgradnja terminala u Smederevu predstavlja jednu od najznačajnijih strateških investicija kompanije Petrol. Terminal, koji ujedno ima ulogu centra za snabdevanje kompanije Petrol za jugoistočnu Evropu, značajno će povećati energetsku sigurnost Srbije ali i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju u korist potrošača“ izjavio je Tomaž Berločnik, Predsednik Petrol grupe. Gospodin Berločnik se zahvalio predstavnicima vlade Republike Srbije i lokalne samouprave grada Smedereva, ali i ambasadi Republike Slovenije, na pruženoj podršci za uspešno sprovođenje investicije.

Pozdravljajući otvaranje novog terminala, Franc But, Nj.E. ambasador Slovenije podsetio da je Slovenija prisutna u Srbiji sa oko 400 investicija u ukupnoj vrednosti od 1,2 milijarde evra. „U ovom trenutku u  oko 1.600 slovenačkih preduzeća u Srbiji radi  oko 25.000 ljudi. Zadovoljstvo mi je što će nova investicija doneti još 100 radnih mesta Smederevu ali i predstavljati stabilan izvor prihoda kako za njihove porodice tako i za republički budžet“.

Terminal Petrola, koji je trenutno najsavremenije postrojenje ove vrste u našoj zemlji, predstavljaće stabilan izvor prihoda kako republičkog, tako i budžeta lokalne samouprave na ukupnom nivou od preko 2 miliona evra mesečno.

Kontakt

Petrol d.o.o. Beograd

Omladinskih brigada 88-90, zgrada 2300, sprat 7, 11070 Novi Beograd, Srbija

petrolbg@petrol.co.rs