Efikasna rasveta

U Petrolu se zalažemo za energetsku efikasnost i očuvanje životne sredine, svetliju budućnost, obezbeđujući optimalno osvetljenje u meri u kojoj je to potrebno. Sveobuhvatnim pristupom smanjujemo ugljenički otisak i svetlosno zagađenje s jedne strane, dok sa druge istovremeno pružamo svetlosni komfor korisnicima, smanjujemo svetlosno zagađenje, troškove energije, održavanja i upravljanja.

Pošaljite upit

Ušteda električne energije

Opšta bezbednost i bezbednost u saobraćaju

Manji troškovi održavanja

Pozitivan uticaj na okruženje

EFIKASNA RASVETA
ZA SVETLIJU BUDUĆNOST

Pokreni

Infrastruktura osvetljenja jedna je od najvažnijih infrastruktura lokalne zajednice i gradova. Neadekvatna i zastarela javna rasveta veliki je potrošač energije a istovremeno izaziva svetlosno zagađenje.

Odgovarajuća rasveta je izuzetno važna za  adekvatno osvetljenje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora javnih, industrijskih, stambenih, sportskih i drugih poslovnih objekata. Rezultat upotrebe neadekvatnog osvetljenja su visoki troškovi električne energije i održavanja, kao i lošiji uslovi za obavljanja osnovnih životnih aktivnosti.

Petrol stare, energetski neefikasne svetiljke menja novim LED svetiljkama, koje svetlost usmeravaju samo tamo gde je to potrebno. Spektar boja takve svetlosti bliži je prirodnoj, a potrošnja energije je manja i do 80%.

Proverite reference

Koje rešenje vas interesuje?

Efikasna javna rasveta

Infrastruktura osvetljenja jedan je od najvažnijih faktora u razvoju svakog grada. Gradovi se najčešće odlučuju za obnavljanje javne rasvete putem javno-privatnog partnerstva ili po modelu energetskog ugovaranja. Na taj način ostvaruju se uštede u električnoj energiji i održavanju, stvara pozitivan efekat na troškove budžeta opštine i ujedno smanjuje svetlosno zagađenje.

Sveobuhvatnim pristupom poboljšavamo kvalitet održavanja, unapređujemo saobraćajnu i opštu bezbednost, i produžavamo radni vek sistema javne rasvete.

Efikasna interna i eksterna rasveta

Adekvatno osvetljenje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora različitih vrsta javnih i poslovnih objekata veoma je važan faktor, jer utiče na dobrobit, na poboljšanje produktivnosti i vitalnosti korisnika, kao i na povećanje bezbednosti unutrašnjeg ili spoljašnjeg okruženja.

U Petrolu vodimo računa da su sva efikasna rešenja za osvetljenje u skladu sa propisanim standardima, kao i sa specifičnim željama i zahtevima, kao što je na primer dizajnerska svetlost, uz istovremeno obezbeđivanje velike uštede električne energije.

Efikasna rasveta u industriji

Stare i neefikasne svetiljke menjamo savremenim energetski štedljivim LED svetiljkama koje, osim manje potrošnje energije, obezbeđuju i odgovarajući nivo osvetljenja i adekvatne boje svetlosti. Na ovaj način poboljšavamo uslove rada, bezbednost radnog okruženja, unapređujemo produktivnost rada i dobrobit.

Vodimo računa da su rešenja usklađena sa propisima, uz poštovanje potreba partnera, namene objekata i njihovih pojedinačnih prostorija. Integrišemo i kontrolne sisteme za daljinsko upravljanje i blagovremeno otklanjanje grešaka.

Upravljanje energetski efikasnom rasvetom

Obnova rasvete već sama po sebi donosi pozitivne efekte na troškove električne energije i troškova održavanja. Uz efikasno upravljanje, koje vam omogućava sopstvena IIoT platforma Tango, možete dodatno smanjiti troškove. Na ovaj način vam pomažemo kod održavanja i terenskog očitavanja potrošnje energije i utičemo na smanjenje opterećenja životne sredine.
 

Rasveta kao sastavni deo pametnog grada

Pametno osvetljenje čini jedan od ključnih gradivnih elemenata digitalizacije pametnih gradova. Svetiljke dobijaju na funkcionalnosti, čime se povećava njihov korisnički potencijal i povezivanje. Poslovnim korisnicima pametna rasveta omogućava prilagođavanje osvetljenja nameni i sadržaju korišćenja objekta, kao i postizanje različitih standardizovanih nivoa osvetljenosti uz odgovarajuću automatizaciju rada.

Međutim, javni partneri se sve više odlučuju da pored sveobuhvatne energetske obnove sistema javne rasvete uvedu i sistem pametne rasvete ('smart lighting'), u obimu koji ima smisla. Na ovaj način, pored energetske efikasnosti i dodatnih mogućnosti aktivnog prilagođavanja osvetljenja, postižu da deo rasvete bude sastavni element drugih infrastruktura pametnih gradova.

Jednostavna saradnja

Poslovni modeli

Obnovu rasvete sprovodimo pomoću različitih poslovnih modela, koje prilagođavamo našim partnerima.

Sa lokalnim zajednicama, gradovima i opštinama projekte realizujemo putem javno-privatnog partnerstva, po modelu koncesije ili energetskog ugovaranja. Dok se poslovni korisnici uglavnom odlučuju za obnavljanje rasvete, kao deo projekta sveobuhvatnih energetskih rešenja prilagođenih njihovim potrebama.

Zajedno razvijamo efikasnu rasvetu

Baza Športa i Squashland u Štepanjskem naselju u Ljubljani

U oba objekta smo sproveli sveobuhvatno osvetljenje unutrašnjeg prostora sa dizajnerskom, energetski štedljivom i unikatnom LED rasvetom, koja istovremeno zadovoljava potrebe za aktivnostima koje se odvijaju u svakoj od prostorija. Za objekat Squashland smo obezbedili i štedljivu LED rasvetu za eksterijer objekta i spoljna parkirališta.

Obnova rasvete za društvo TRO, Prevalje

Sa obnovom postojeće dotrajale rasvete u društvu TRO doprineli smo izuzetnom poboljšanju svetlosnih uslova za proizvodne prostorije i smanjili potrošnju električne energije za rasvetu u četiri proizvodne prostorije, kao i u neposrednom okruženju objekata.

Obnova javne rasvete u Zaječaru

Zamenom 10.000 energetski neefikasnih svetiljki novim LED svetiljkama, opština Zaječar će za 15 godina smanjiti troškove rasvete za više od milion evra, kao i emisiju ugljenika za više od 3.400 tona CO2 godišnje. Godišnja ušteda električne energije iznosi preko 4.700 MVh, a Zaječar će svoja finansijska sredstva moći da usmeri na neke druge održive projekte.

PROČITAJTE VIŠE

Kontaktirajte nas

eios@petrol.co.rs